Академия „Л’Ореал България” – интерпретацията достига висотата на марката

(3 гласа, средно 5.00 от 5)
Интериорен проект: арх. Диляна Икономова
Дизайн: Цветана Попова
Инвеститор: „Л’Ореал България” ЕООД

Представя: арх. Анета Трифонова
Снимки:  Милена Конакчиева


Академията „Л’Ореал България” има обучаващ и репрезентативен характер. От една страна, фирмата „Л’Ореал”. показва на фризьори и обучаващи как да ползват по най-правилния начин продуктите на „Л’Ореал”. Такива майсторски центрове се създават във всяка държава, където фирмата има представителство. Те показват технологично и дизайнерски какво да представляват козметичните салони - пожелание за достигане на високото ниво на продуктите на „Л’Ореал”. Архитектурните, дизайнерски и инсталационни решения се съгласуват с централата в Париж на всеки етап, включително и технологичните проекти.

Архитектът Диляна Икономова и дизайнерът Цвета Попова успяват да сътворят стойностен интериор на академията на българска земя при сериозно ограничителен бюджет, с което се утвърждават като талантливи европейски творци. 
Съществуващото помещение в „Бизнес парк 2000” на бул. „Вапцаров” е преустроено с всички произтичащи от това проблеми, възникващи от вече изградената конструкция, съгласуване с работното време на служителите в етапа на изграждането. Поради спецификата на технологиите успешното преустройство е станало възможно, когато авторите се заемат с организиране на строителството, прилагайки ежечасов авторски надзор. 


След първите концепции през август и консултациите през септември на 22 ноември академията се включва в празненствата за 100-годишнината на „Л’Ореал” и посреща най-големите коафьори от Париж в месеца на тежка криза. Тогава тандемът Икономова и Попова получава отлична оценка за Академия „Л’Ореал - България”, постигнала високите цели.

Идеята за академията е да бъде лека и ефирна.
На площ под 200 кв. м се осъществяват необходимата рецепция, две зали за обучение на 20 човека, работещи с модели през деня. Ексклузивният тренд на козметиката се представя в зала „Керастаз”, характеризираща се със специален дизайн, потопена в тишина и лукс. В зала „Л’Ореал” е застъпена базисната професионална номенклатура на „Л’Ореал”. Следващото звено е залата за презентации, която се получава при обединяване на площите, в която при необходимост се прави истинско шоу с озвучаване и мултимедии, истински празник на козметиката.

Специфичната функция на пространствата предполага особена прецизност в разработката на проекта за осветление. За възприемане на пространството и правилното възпроизвеждане на цветовете светлината има решаваща роля. Разработката на проекта за осветление, доставката и монтажът на осветителните тела са изпълнени от специализираното в светлинен дизайн  бюро Altronics Light. С проекта за осветление те постигат балансирано съчетание на общото осветление, акцентиращите снопове и цветни отблясъци, без да създават бликове и проблеми за работещите. 

Посещаващите академията минават през рецепцията, следва колор бара за тестване и избиране на боите със специфични методи и уреди, включително микрокамери. Тук се забъркват боите, които се прилагат в залата за обучение след измиване на косата.
Характерна особеност, допринасяща за оптимизиране на функционалността на Академия „Л’Ореал” e подвижната преградна стена MOVEO от DORMA България. Тя разделя академията на две отделни самостоятелни помещения, които се използват независимо едно от друго, когато това е необходимо. При събрани елементи на преградната стена на разположение е голямо обширно пространство, обединяващо местата за професионално обучение, т. нар. колор бар, и къта за презентации.

Не е забравен и малкият кухненски офис.
Неповторимият вид на пода и специалните подови акценти са постигнати с полагането на винилова настилка на плочи Forbo, колекции Allura Glass и Allura Metal, доставени и професионално монтирани от „Подови настилки“ ООД. Тези крехки на вид, полупрозрачни плочи в нежни нюанси са постигнали чудесни резултати на клиничните тестове и са ненадминати в сравнение с подобните, предлагани на пазара. Това фантастично покритие се почиства и поддържа лесно, антистатично е, устойчиво е на третиране с агресивни препарати. Създадена за обществени помещения с високо  натоварване, тази винилова настилка е достатъчно универсална и би могла да бъде монтирана в луксозни кабинети, магазини и експозиционни зали. В залата за презентации и обучение цветните елементи в розово, виолетово и оранжево, изпълнени с винилова настилка Forbo Allura Glass, внасят допълнителни свежи нотки.

  Единното третиране на пода, мебелите и таваните в бяло се налага поради факта, че цветовете на боите за коса, с които трябва да се работи, трябва да се виждат точно и да се сравняват безгрешно в лабораторията за разкрасяване. Белите стени са в техниката „стуко венециано”, която е ненадмината със своите велатурни нюанси. 
  
Неподвижното обзавеждане е удобно и неангажиращо в перфектното изпълнение на  фирма „Мебелор” по дизайн на авторите. Чистите линии на масите, приютеният в стената контейнер,    преградните стени, носещи козметичните продуктите на „Л’Ореал”, са неговите разновидности, произлизащи от мащаба на помещението и главната идея. 
Меката професионална мебел – в няколко изискани линии кресла и работни столове, е доставка от специализираната италианска фирма Maletti, обслужваща „Л’Ореал” при изграждането на козметичните й салони по света. Голямото разнообразие включва удобен работен стол, табуретка и лежащ стол, представляващ реплика от обзавеждането на междузвезден кораб. Бялата кожа, покриваща тапицерията, отговаря на ахроматичния стил на работните зали и привнася лукса дори там, където се обработват косите. Кожената тапицерия присъства и като цветен акцент в оранж. 
В изложбената зала е използван столът маса Seatable (ORT)  – най-титулуваното произведение на българския дизайн, – при което авторите са си позволили да допуснат цвят в залата за презентации, но там не се изпълняват ритуали с продуктите на френската фирма, а се залага на обучението и презентациите с мултимедия. Тези столове са удобни за работа и стифиране, което се налага при някои събития. 

Шумопоглъщащите плочи на тавана са не само технологичен, но и ефектен аксесоар, в контраст с гладкия под и мебелите – произлизащи от природен продукт, създаден от дървесни стърготини. 

Спокойната, необезпокоявана от преекспониране на отделни елементи атмосфера в залите за обучение се явява като кадър в известното огледало на Филип Старк с плътна блестяща рамка. 

Академията е единно формообразувана и изградена и не можем да я разчленим на части, както не можем да отделим архитектурата от дизайна, обучението от презентацията, занаята от изкуството. Продуктите на „Л’Ореал” са от толкова високо качество, че заслужават своята изискана обстановка, както и удоволствието на обучаващите да се чувстват като в извънземна лаборатория на красотата и да възпитават у себе си отговорност и майсторство за постигане на високи резултати.

Тандемът Диляна Икономова и Цвета Попова постига силното въздействие на интериора със своята идея, проведена във всяка линия, чистотата на детайла и  безупречното му изпълнение, с което създават еталон за Академия „Л’Ореал - България” в новия ареал на френската козметика. 
 
LOREAL_04
LOREAL_03
LOREAL_02
LOREAL_01

Сподели
 

Новини

24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
22 Ноември 2022, 15.09
Услугата се въвежда у нас от новата компания Компонента, която предлага пълен...
16 Ноември 2022, 16.15
Приоритетните отсечки в реализацията му са в Изток, Слатина, Южен парк и Гоце...
Медийни партньори
VIP медиен партньор