Архитектурно студио Orange Architects завърши жилищна сграда The Line в Амстердам

(0 гласа, средно 0 от 5)

Orange_architects_TheLine_01-632400
Наподобявайки акостирал круизен кораб, жилищна сграда The Line се издига на северния бряг на река IJ, срещу централна гара на Амстердам в квартал Overhoeks.

Седейки на верандите зад изисканата решетка, която обгръща сградата като воал, жителите се наслаждават на гледка към водата точно пред тях и към центъра на града. Верандите са като истински външни стаи, а дизайнът на тавана им създава усещане за продължение на вътрешното пространство.

Orange_architects_TheLine_10-624498

Жилищна сграда The Line съдържа 72 апартамента, които се дават под наем. Сградата се намира в центъра на квартал Overhoeks - динамична жилищна и работна зона, където сгради и зеленина се редуват помежду си в обстановка, подобна на кампус. Осигуряването на достатъчно дневна светлина на ниво улица беше ключова цел на дизайна, предвид гъстото развитие в района.

Orange_architects_TheLine_09-300500Orange_architects_TheLine_11-300500


Идентичността на сградата се определя от деликатна решетка от 7 см тънки балконски парапети и 880 супер тънки бетонни колони. "Работихме интензивно със специалиста по бетон Hi-Con Nederland, за да разработим грациозните, високоякостни балконски панели и колони за The Line" - споделят от Orange Architects.

„Външните пространства са свързани вертикално с деликатна решетка от бетонни колони, която обгръща основния обем“.
Бетонните колони са изработени от бетон (USHB) с висока якост, който може да бъде оформен в много тънки компоненти. Облицовката, която обгръща апартаментите, е съчленена с вертикални алуминиеви профили, анодизирани в светъл нюанс на злато.

Orange_architects_TheLine_14-624497

До всички апартаменти се достига от три вертикални точки, достъпни чрез просторни антрета, завършени по висок стандарт с дъбова ламперия. Сградата съдържа  голямо разнообразие от апартаменти, в зависимост от тяхното местоположение. Също толкова забележителна е устойчивата гама от материали, използвани за The Line, което гарантира, че сградата ще се радва на дълъг живот.

Множество компоненти на фасадата могат да бъдат отстранени и рециклирани, когато това е необходимо. Обща термична инсталация осигурява на апартаментите охлаждане през лятото и отопление през зимата. Прилежащата градина допринася за биоразнообразието и благосъстоянието на жителите.

Orange_architects_TheLine_12-624484

В допълнение към The Line, Orange Architects работи върху друга жилищна сграда, наречена Bow, в района на квартал Overhoeks. Строителните работи по тази сграда, предназначена също за предприемача на имоти Amvest, току-що започнаха.

Orange_architects_TheLine_07-624490
Orange_architects_TheLine_08-335503

Име: The Line, Overhoeks
Местоположение: Hammarbystraat 156 - 302, Амстердам
Дизайн: 2016 год.
Реализация: 2021 год.
Площ: 7.300 м2
Архитект: Orange Architects
Клиент: Амвест
Дизайнерски екип: Jeroen Schipper, Bas Kegge, Юлия Осипенко, Ангелики Чанцопулу, Пол Киркелс, Рутгер Шьонмейкър, Фънг Чоу, Марио Акоста
Градостроител: Geurst & Schulze architecten
Съветници: Goudstikker De Vries, Mabutec, DGMR, VGG, Buro BIM, JMJ Bouwmanagement
Ландшафтен архитект: Bureau Sant en Co

Изпълнител: Bouwbedrijf De Nijs
Бетон: Hi-Con Nederland
Фотограф: Себастиан ван Дам / Sebastian van Damme


Сподели

Тагове: orange architects | the line | амстердам | жилищна сграда

 
Уебсайт на автора: www.orangearchitects.nl

Новини

01 Август 2022, 17.35
Срокът за участие се удължава до 10-ти август 2022 год.Календар на конкурсаНачало...
29 Юли 2022, 15.15
Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в...
21 Юли 2022, 15.52
Интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T.     ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор