Първата енергийно независима многофамилна къща в света, работеща без външни източници на енергия

(1 глас, средно 5.00 от 5)
01_2490-a_Hoval
Тя вече е факт! Първата по рода си енергийно независима многофамилна къща, която е в състояние да работи целогодишно без намесата на външни източници на енергия се намира в община Брютен, Швейцария.
Нито един от деветте апартамента не е свързан към централна мрежа. Цялата електрическа енергия идва от слънцето, а топлината – от земята.Ние сме много горди, че имаме принос към този невероятен проект!  Hoval беше избран като предпочитан партньор за производството на топлина и битова гореща вода, благодарение на качеството и надеждността на продуктите.

Как този проект се превърна в реалност?
Слънцето доставя около 5800 пъти повече енергия отколкото ни е нужно, но за съжаление не е постоянна и не винаги, когато е необходима. За да се реализира 100% енергийна автономност на сградата, ефективността трябва да се увеличи във всяка област: от производството на енергия, през съхраняване на тази енергия и до нейната консумация. Проектът «енергийно-автономна многофамилна къща» показва, че прилагането на „100 % чиста енергия“ вече е възможно в наши дни, ако наличната технология и съвременните методи се използват по интелигентен и последователен начин.

Hoval_04_shema

Как работи?
Фотоволтаични модули с антирефлексно покритие са използвани като фасадни елементи, визуално прекъснати от светли дървени прозорци. Покривът е покрит с модерни, високопроизводителни фотоволтаични модули. Сънчевата енергия се преобразува в електрически ток от соларните клетки и временно се съхранява в дневни и средносрочни акумулатори (от два до три дни). За дългосрочно съхранение има нов процес на преобразуване от електрически ток към водород. Водородът се съхранява временно и може да се преобразува отново в електрическа или топлинна енергия, когато е необходимо. Друга част от слънчевата енергия се използва за работата на термопомпата – за производство на битова гореща вода, за функционирането на подовото отопление, както и за зареждане на краткосрочните и дългосрочните резервоари на топла вода. За да се постигне максимална ефективност на термопомпата, се използват различни източници на топлина в зависимост от изискванията.

15_detail-1-dach

Каква термопомпа използвахме?
Като източник на топлина използвахме термопомпа вода/вода с геотермална сонда. Инженерният екип избра термопомпата Hoval H19 – стандартен продукт на Hoval, който се използва в хиляди многофамилни жилища и индустриални сгради. Освен това топлината, която се генерира по време на производството на водород, се вдига на високо температурно ниво от термопомпата през лятото и се съхранява в дълготрайни топлосъдържатели или се използва за добиването на битова гореща вода. Работната температура около източника на топлина никога не пада под точката на замръзване, така че не е обходимо да се използва антифриз за геотермални сонди. Топлообменникът се използва само в местата, където е технологично абсолютно необходим (например производството на топлина от външния въздух и затопляне на контролираната жилищна вентилация). Това намалява загубите в системата и електрическата енергия може да бъде запазена за работата на термопомпите.Основният принцип е: генериране на максимална топлинна енергия с минимална електрическа енергия. В хода на разработването се взе под внимание оптималното използване на наличната екологична енергия (геотермална топлина, външния въздух) и съхранението на енергия в дългосрочните резервоари, като се отчиташе винаги най-ефективно използваната енергия. Ако има малко електрическа енергия на разположение, тогава контролната система винаги избира най-топлия енергиен източник, за да постигне максимална степен на ефективност на отоплението с термопомпа (COP). Това намалява електрическата консумация на термопомпата, както и общата консумирана електрическа енергия.

Факти:
 • Термопомпа Hoval Thermalia H19  twin
 • Система Вода/вода
 • Максимална топлинна мощност  - 28 kW
 • Температура на подаване към отоплителната инсталация - 28° C
 • Температура на подаване към бойлера - до 67° C
 • Топлинни източници геотермални сонди, външен въздух, акумулатори на енергия, отпадъчна топлина от електролизата и инвенторите 
 • Работна температура  на ресурса 6 – 25° C ситуационно избираем
 • Геотермални сонди 2 x 338 m

w--rmepumpeimg_1107_Hoval_02

Как работи термопомпата вода/вода?
Термопомпите използват топлина на околната среда като източник на енергия, но температурата на източника е прекалено ниска за използването й за директно отопление на сградата. Затова термопомпата чрез електрически цикличен процес увеличава температурата й до необходимата, така че да може да се използва за затопляне на сградата.

Топлинни източници за термопомпа
Геотермалните сонди, подпочвените води, повърхностите води, въздухът и отпадъчната топлина се използват за топлинен източник. Кой източник е най-добрия, се определя строго индивидуално. Чрез правилното оразмеряване на топлинния източник и настройките на цялата отоплителна система до изчислените стойности, нуждата от електроенергия на сградата може да се намали до минимум по отношение на топлинната енергия. 
1_12669-pa

Ползите за клиента: 
 • Термопомпите използват екологична енергия, която е неизчерпаема. Електрическата енергия се преобразува многократно повече в топлинна енергия.
 • Чрез правилно зададената температура на топлоносителя може да се спести електрическа енергия - с около 1,5–2% при всеки градус намаляване на темпуратурата му.
 • Не съществуват структурни единици като камина, котелно и склад за гориво.
 
Сега е Ваш ред да бъдете като инвеститорите на първата автономна многофамилна къща. Можете да получите повече информация за термопомпата Hoval H19, която се използва  и в хиляди други жилища по света. Поискайте съвет за Вашите инвестиции.
 
Сподели

Тагове: hoval | енергийна ефективност | енергийно независима къща

 
Уебсайт на автора: www.hoval.bg

Новини

27 Януари 2023, 13.37
На 25 януари в София се проведе семинар, на който бяха представени идеи и...
26 Януари 2023, 15.02
В Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022 участваха 114 проекти, като за първи...
23 Януари 2023, 17.59
Енергийната ефективност, рециклирането и възобновяемата енергия са...
Медийни партньори
VIP медиен партньор